Social Media

8 nasvetov za nego sobnih rastlin

Sobotna jutra so pri naju rezervirana za zalivanje sobnih rastlin in za vse kar pride zraven! Ob zadnjem jutranjem obhodu sem prišla na idejo, da z vami delim nekaj praktičnih nasvetov, ki se jih držim že nekaj časa in jih redno delim z rastlinoljubci začetniki.



1. Z listov obriši prah

Brisanje prahu je še posebej pomembno pri tistih rastlinah, ki imajo večje površine listov. Pri nama so to na primer Monstere, Ficus Lyrata, razni filodendroni, pa tudi potosi in še kaj bi se našlo. Vsekakor pa je fino, da od časa do časa zbrišemo tudi zelenje z manjšimi listki. Kako? Prah lahko odstranimo na več načinov. Liste lahko preprosto zbrišemo z vlažno krpo; rastlino lahko postavimo pod tuš, jo stuširamo in nato obrišemo; ob poletnih deževjih pa lahko liste stuširamo kar na prostem.


2. Pred zalivanjem potipaj zemljo

Najbrž je že vsak izmed nas nekoč izgubil rastlino, ker jo je utopil ali pa nanjo pozabil in se je zemlja posušila. Tudi jaz nisem izjema! Občutek za zalivanje pride s časom in če ne vodiš evidence ali nimaš merilca vlage, je po mojem mnenju najboljši način, da se prepričaš ali rastlina potrebuje vode, to, da enostavno potipaš zemljo. Če je zemlja vlažna, počakaš še kak dan, sicer pa jo lahko zaliješ.


3. Če se le da, zalivaj z deževnico

V idealnih pogojih bi vse rastline zalivali z deževnico, ker pa le ta žal ni vedno na voljo, lahko zalivamo tudi z destilirano vodo ali 'postano vodo iz pipe', ki jo v zalivalko natočimo po končanem zalivanju - za naslednje zalivanje. Pomladi in poleti pa je rastline fino postaviti tudi kar na dež.


4. Rastline opazuj

Ena izmed najbolj ključnih reči pri oskrbi sobnih rastlin je po mojem mnenju opazovanje. Rastline nam namreč velikokrat pokažejo kako se počutijo in le ob rednem opazovanju lahko pravočasno ukrepamo ob morebitnih nevšečnostih. Povešeni listki nam tako na primer povedo, da je rastlina žejna (to lahko recimo izrazito vidiš pri fittoni-ji). Fleki na listih in premikajoče 'pikice' pa opozorijo na napad škodljivcev. In prav v slednjem primeru je pomembno, da hitro ukrepamo, saj se v nasprotnem primeru nepridipravi razširijo še na sosednje rastline.

Preberi še: 6 najpogostejših napak pri oskrbi sobnih rastlin


5. Liste tropskih rastlin prši z vodo

Še posebej pozimi, ko je zaradi kurjave zrak bolj suh, je pomembno, da tropskim rastlinam zagotovimo dovolj vlage. To lahko omogočimo z vlažilcem zraka ali pa s pršilom za vodo. Rastline je fino pršiti zjutraj oz. dopoldne, z mlačno vodo.


6. Rastlinam privošči prho

Enkrat na dva tedna rastlinam privoščim prho. Odstranim jih iz okrasnih lončkov in postavim pod tuš ali v umivalnik ter jih fino namočim z vodo sobne temperature. Pomembno je, da imajo lončki v katerih pustiš rastline luknjo, tako da voda odteče. Šele ko z dna lonca ne kaplja voda, lahko rastline postaviš nazaj v okrasni lonček in na poličko. Voda namreč nikakor ne sme zastajati.


7. Odreži stare in nezdrave liste

Stare, posušene, orumenele liste redno odstranjuj, saj jemljejo energijo tistim zdravim. In ne skrbi, na tistem mestu bo kmalu pognal kakšen novi listek!


8. Ponudi oporo rastlinam, ki jo potrebujejo

Rastlinam, ki so v naravnem okolju navajene plezanja, moramo oporo zagotoviti tudi doma. Na voljo imamo več vrst opor, od bambusovih in lesenih palic, palice ovite s kokosom, lahko pa oporo izdelamo tudi sami.

Preberi več: Naredi sam • Opora za rastline iz mahu



Kateri pa je tvoj najljubši nasvet za oskrbo sobnih rastlin? Vesela bom tvojega komentarja!

Objavite komentar

Instagram

Theme by BD