Social Media

10 najbolj spektakularnih pohodov v Švicarskih alpah


Prostrani pašniki, mali in veliki slapovi, cvetoči travniki, številni gorski prelazi, skrbno urejene in s cvetlicami okrašene alpske vasice, božanske pohodniške in kolesarske poti in mogočni vrhovi prekrasnih gora. Švica je resnično rajska dežela za vse ljubitelje narave, še posebej pohodnike in kolesarje. Za vas sva izbrala najinih 10 najljubših pohodov v Švicarskih alpah, večino izmed njih pa lahko obiščete tudi z gorskim kolesom. 

10 najbolj spektakularnih pohodov v Švicarskih alpah

  1. Saxer Lücke in Fälensee
  2. Znamenita koča Äscher, vzpon na Schäfler in jezero Seealpsee
  3. Čarobno jezero Bachalpsee in vzpon na Faulhorn
  4. Slikovita pot na jezero Oberhornsee in do vznožja ledenika Breithorn
  5. Zermatt: Five lakes trail 
  6. Zermatt: Gornergratt
  7. Zermatt: Riffelsee
  8. Panoramska pot ob ledeniku Aletsch
  9. Matterhorn Glacier Trail, Hörnlihütte in Schwarzsee
  10. Očarljivo jezero Oeschinensee

Po grebenu do razglednika na Saxer Lücke in spust do čarobnega jezera Fälensee

Slikovita pot, ki po grebenu vodi do razglednika na Saxer Lücke, potem pa se spusti do čarobnega jezera  Fälensee, kjer priporočava sprehod do drugega konca jezera, kjer se na travniku nahaja manjša planšarija. Nazaj do izhodišča se vračaš skozi planine, družbo pa ti ves čas delajo kravice in ovčke.

IZHODIŠČE: Brulisau
GONDOLA: Hoher Kasten
RAZDALJA: 23 km (vzpon z gondolo, spust peš)
VIŠINSKA RAZLIKA:
ČAS: 6 ur (brez postankov)


Znamenita koča Äscher, vzpon na Schäfler in jezero Seealpsee

Prekrasen pohod s prelepimi razgledi pričneš z vzponom do znamenite koče Äscher, ki se nahaja v gromozanski skali, od tam se vzpneš na razgledni Schäfler, nato pa se po grebenu spustiš do jezera Seealpsee.

IZHODIŠČE: Wasseraun
RAZDALJA: 18 km
VIŠINSKA RAZLIKA: 1250 m
ČAS: 5 ur (brez postankov)


Čarobno jezero Bachalpsee in vzpon na Faulhorn

Z gondolo se vzpneš do First Cliff Walka, žičnate poti, ki vodi vzdolž stene klifa in se na koncu odpre v ploščad z razgledom na gore. Od tam se po urejeni široki kolovozni poti zložno vzpneš do jezera Bachalpsee, ob poti pa na paši srečaš veliko prikupnih kravic. Pri jezeru si lahko malo odpočiješ in uživaš v čarobnih razgledih na vse strani, ko si nabereš moči, pa lahko s pohodom nadaljuješ še do vrha Faulhorn, ki se bohoti nad jezerom. Tudi tam se odprejo božanski razgledi, v koči pa si lahko privoščiš tudi kaj za pod zob. Spust v dolino sva opravila peš, lahko pa se po enaki poti v dolino podaš z različnimi prevoznimi sredstvi (z  zipline-om, skirojem ali pa  trikolesnikom).

IZHODIŠČE: Grindelwald
GONDOLA: Grindelwald Firstbahn 
RAZDALJA: 21 km (vzpon z gondolo, spust peš)
VIŠINSKA RAZLIKA:
ČAS: 5,5 ur (brez postankov)


Slikovita pot na jezero Oberhornsee in do vznožja ledenika Breithorn

Če bi morala izbrati najbljubši pohod, bi se po vsej verjetnosti odločila za tega. Pot je izjemno slikovita in vodi skozi spreminjajočo se pokrajino, ki očara na vsakem koraku. Najprej se povzpneš skozi gozd, nadaljuješ čez jaso, ko pa prideš preko gozdne meje, se pred teboj odprejo slapovi in pogledi na vršace. Po nekaj urah hoda prispeš do prekrasnega in neobljudenega jezera (v katerem se lahko tudi kopaš!) od katerega lahko pot nadaljuješ do vznožja ledenika (kar toplo priporočava), lahko pa se po krožni poti vrneš do izhodišča.

IZHODIŠČE: Stechelberg
RAZDALJA: 23 km 
VIŠINSKA RAZLIKA: 1550 m
ČAS: 6,5 ur


Zermatt: Five lakes trail 

Zermatt je odlično izhodišče za številne pohodniške in kolesarske poti in ena izmed bolj priljubljenih je prav gotovo pot, ki vodi mimo petih jezer: Stellisee, Grindjisee, Grunsee, Moosjisee in Leisee. Nama sta bila najbolj všeč Stellisee in Grindjisee, ker se na njuni gladini najlepše bohoti veličasten odsev Matterhorna. Five lakes trail lahko obiščite v sklopu krožne poti, kjer do izhodišča vodi gondola, lahko pa pot nadaljujete do Gornergratta in se preko Riffelseeja vrnete nazaj v Zermatt, če imate dovolj energije za celodnevni pohod.



Zermatt: Gornergratt

Gornergratt leži na 3089 m nadmorske višine in je razgledni vrh, s katerega se odpira čudovit razgled na Matterhorn, okoliške ledenike in vršace. Je tudi končna postaja znamenite železnice - z rdečim vlakcem se lahko popeljete na sam vrh! Zaradi lahke dostopnosti in precejšnje obljudenosti, pa se na vrhu nahaja tudi hotel z restavracijo, trgovinice s spominki in celo najvišja destilarna gina. 



Zermatt: Riffelsee

Za vse ljubitelje lovljenja odsevov skozi objektive je Riffelsee super točka za ovekovečenje odseva mogočnega Matterhorna. Pot je slikovita in razgledna in vsekakor vredna truda. Midva sva jo združila skupaj z Five Lakes trailom in Gornergrattom - podatki spodaj:

IZHODIŠČE: Zermatt
GONDOLA: Riffelberg ali z vlakcem na Gornergrat in spust do jezera
RAZDALJA: 32 km
VIŠINSKA RAZLIKA: 1500 m
ČAS: 7,5 ur (brez postankov)


Matterhorn Glacier Trail, Hörnlihütte in Schwarzsee

V kolikor ste omejeni s časom in imate za Zermatt na voljo le en dan, vam priporočava skok na gondolo in pot po Matterhorn Glacier Trail, ki vodi ob vznožju ledenika, s prekrasnim pogledom na sam vrh in mimo številnih jezerc. Če se želite še bolj približati vrhu Matterhorna in si ga malenkost ogledati še z druge strani pa priporočava, da nadaljujete z vzponom do Hörnlihutte. Pot v dolino pa vas bo vodila še mimo ene razgledne točke, jezera Schwarzsee, kjer se lahko v tamkajšnji koči še malček okrepčate pred povratkom do izhodišča.

IZHODIŠČE: Zermatt
GONDOLA: Trockener Steg 
RAZDALJA: 23 km (z gondolo v eno smer)
VIŠINSKA RAZLIKA: 585 m
ČAS: 7 ur


Panoramska pot ob ledeniku Aletsch

Panoramska grebenska pot z razgledom na največji ledenik v Alpah, ledenik Aletsch, je ena izmed stvari, ki jo preprosto moraš doživeti! Ob pogledu na veličastno stvaritev narave je kar težko verjeti, da kaj takšnega sploh obstaja! Za razglede na ledenik obstaja več variacij poti - midva sva izbrala eno izmed daljših, seveda pa si jo lahko ustrezno prilagodiš in skrajšaš z gondolo ali pa se po poteh podaš z gorskim kolesom! 

IZHODIŠČE: odvisno od izbrane poti, midva sva odrinila iz doline Betten
GONDOLA: Bettental station
RAZDALJA: 30 km
VIŠINSKA RAZLIKA: 950 m
ČAS: 7,5 ur (brez postanka)


Oeschinensee

Prekrasno jezero ob katerem lahko preživiš ure in ure, zaplavaš s pogledom na gore ali pa kaj spečeš na enem izmed številnih žarov, ki so na voljo ob obali. Do jezera vodi pot, deloma po makedamski cesti, deloma po strmejši gozdni poti in po dobri uri hoda nas pripelje do jezera. Na obali se nahaja tudi restavracija, izposodiš si lahko lesen čolniček, lahko pa s pohodom nadaljuješ na katerega izmed okoliških vrhov. Priporočava vsaj vzpon do travnatega pobočja nad jezerom (Unterbergli), kjer se odpre čudovit razgled v dolino.

IZHODIŠČE: Kandersteg
RAZDALJA: 15 km
VIŠINSKA RAZLIKA: 650 m
ČAS: 3 ure (brez postanka)



Objavite komentar

Instagram

Theme by BD