Social Media

10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju


Nisva še raziskala vseh jadranskih otokov, a nekaj je gotovo: otoka Cres in Lošinj sta med najlepšimi in najbolj zanimivimi, povrh vsega pa Sloveniji tudi med najbližjimi. Vsakič, ko se vračava tja, najdeva nekaj novega - od starih mestnih ulic in vasic, skrivnih gozdnih poti, razglednih vrhov, do prikupnih marin in rajskih plažic. Na Cresu in Lošinju nama res nikoli ni dolgčas in če naju kdo vpraša, kje se da preživeti aktiven dopust, si spočiti učke in telo ter naužiti energije za nove podvige, je najin odgovor vedno isti: če gore niso zate, spakiraj kopalke, brisačo, teniske in bicikel ter skoči na prvi trajekt proti Cresu!

Prvo, kar te na Cresu pozdravi in te spremlja vse do konca zadnjega rta na Lošinju, je omamen in že legendaren vonj! Nisva še ugotovila od kod prihaja, a zasledila ga nisva še nikjer drugje in je gotovo ena od najinih najljubših stvari na teh otokih. Drugo, kar ti kmalu postane jasno pa je, da sta ta divja otoka ena najbolj razgibanih na Jadranu, s številnimi vzpetinami in dolinami, predvsem pa izredno razčlenjeno obalo, ki je ustvarila na stotine sanjskih kotičkov, kjer lahko skočite v vodo. Od peščenih plaž do skalnatih klifov. Vsakič se potrudiva in odkrijeva kakšnega novega in po nekaj letih vam končno lahko postreževa z najinim izborom najljubših plaž na Cresu in Lošinju.

Razvrstila jih bova povsem naključno, seznam pa bova sproti posodabljala in vas obvestila, ko odkrijeva nov dragulj. 


Mali Bok, Orlec


Plažo Mali bok obdajajo visoke pečine, ozek zalivček pa se ponaša s kristalno čistim morjem, ki postopoma spreminja barvo od svetlo modre prek smaragdno zelene do tiste globoke temno modre. Tudi dno je zelo razgibano in zanimivo, tako da se splača prinesti potapljaško masko. Prostora za brisače res ni veliko, miru tudi ne, je pa vsekakor čudo narave, ki ga ne smete zamuditi!

Kako do plaže?


Z glavne ceste, ki vodi skozi otok Cres, se pot odcepi v naselje Orlec. Od tam sledite tablam za plažo (levo) ter se peljete še približno pet minut do makadamskega parkirišča, ki se nahaja na vrhu pečin. Do plaže vodi lepa, malce strmejša pot, ki vam bo vzela približno deset minut, a bo ob čudovitih razgledih takoj minila.

Lubenice



Lubenice so v preteklosti razglasili celo za eno najlepših plaž na svetu. Zakaj, postane jasno že, ko se pripelješ do skromnega, a zelo simpatičnega naselja Lubenice, s katerega se ponuja izjemen razgled, a tudi bridko spoznanje - plaža je hudo, hudo daleč v dolini. Šele ko se spuščaš do nje, se zaveš, kako težkega podviga si se lotil, a ko jo enkrat dosežeš, je ves trud poplačan. Glede na naporno pot in prelepo lokacijo se splača tu preživeti ves dan, a si morate obvezno prinesti senčnik ter malčko in pijačo, saj tam ne boste našli skoraj nobene naravne senčke, kaj šele barčka. 

Kako do plaže?


Kmalu potem, ko se peljete od mesta Cres proti Lošinju, boste prišli do križišča, kjer zavijete proti Lubenicam. Zelo razgibana in razgledna cesta se sčasoma zoža, medtem ko sledite tablam za Lubenice. Po skoraj 10 kilometrih boste dosegli naselje Lubenice, kjer parkirate in poiščete pot, na katero usmerjajo tudi table za plažo. Pot je večinoma strma, z malo sence in po precej neprijaznem gruščnatem terenu - nekateri odseki zelo spominjajo na visokogorska melišča, tako da ne boste pretiravali, če obujete pohodne čevlje. Teniske bodo sicer ok, nikakor pa se ne spuščajte v natikačih! Navzdol boste potrebovali približno 45 minut, nazaj pa tudi več kot uro. Priporočava, da se odpravite zgodaj zjutraj, da se izognete najhujši vročini. Obstaja pa tudi alternativa - veliko obiskovalcev se tja pripelje s taxi čolni iz mesta Cres. S tem si gotovo prihranite veliko energije in dobre volje.

Koromačna



O tej lepotici sva se že razpisala, a ta seznam preprosto ne bi bil popoln brez nje. Gre za pravo rajsko plažo, na kateri je voda izdolbla več manjših kotičkov v zavetju skalovja. Edina slabost je pomanjkanje sence in ogromno število morskih ježkov. Še najbolje je v vodo skočit s pomola, ki sega globoko v vodo. Ob veliki pazljivosti (zaradi ježkov) boste lahko ure in ure raziskovali obalo, predvsem pa se sončili in se čudili kristalno čisti in turkizno modri vodi. 

Kako do plaže?


Na poti med mestoma Cres in Osor v vasici Belej zavijete levo in na razcepu čez nekaj sto metrov izberete desno pot. Ta kmalu postane zelo ozka in se strmo spusti skoraj povsem do plaže. S parkirišča se sprehodite le še nekaj metrov po poti navzdol. 

Veli Žal, Ustrine



Plaža je široka in prodnata, morje je čisto in se hitro poglobi. A bolj kot plaža, nama je bil všeč razgled proti bližnjemu Osorju in severnemu koncu otoka Lošinj. Navdušilo pa naju je tudi samo naselje Ustrine, kjer se na vsakem koraku vidi, kako domačini sodelujejo in sooblikujejo turistično ponudbo kraja. Na vsakem vogalu je kakšna zanimiva tabla ali misel, uredili so tudi klopco z najlepšim razgledom na sončni zahod.

Kako do plaže?


Odcep levo se nahaja nekaj kilometrov nad Osorjem v smeri mesta Cres oziroma desno iz obratne smeri, kmalu po Beleju (kjer sicer zavijete za plažo Koromačno). V nekaj minutah boste dosegli naselje Ustrine, kjer se držite najprej desno in nato levo, dokler ne prispete do rampe, od koder je pot naprej dovoljena le za imetnike dovolilnice. Če zavijete levo, boste ob cerkvici našli t.i. "sunset bench", sicer pa se bo treba odpraviti na dolgo pot v dolino po cesti, zaprti za promet. Midva sva se znašla in gospo v bližnji hiši vprašala, če se res ne da z avtom dol. Prav nič ni komplicirala - dala sva ji nekaj kun za kavo in dvignila nama je rampo. Zdi se, da to počne kar rutinsko, še posebej ker sva spodaj na parkirišču našla ogromno parkiranih avtomobilov, tako da se vam splača poizkusiti. Je pa cesta navzdol, čeprav asfaltirana, izredno ozka in strma, tako da je bilo še nama, ki sva vajena vseh možnih klancev in gorskih prelazov, kar malo neprijetno.

Liski in Liska Slatina (bela plaža)



Liski in Liska Slatina sta sosedi, ki ne bi mogli biti bolj različni ena od druge. Glavna zvezda je Liska Slatina, ki jo imenujejo tudi Bijela plaža ali celo Lošinjski Maldivi in to povsem zasluženo! Ko jo boste po rahlo naporni in neprijetni poti zagledali, ne boste mogli verjeti svojim očem. Tako čistega in presunljivo modrega morja nisva videla še nikjer drugje. Težava je le, da plažo poznajo tudi mnogi drugi dopustniki, ki se tja radi pripeljejo z ladjicami in sčasoma pokvarijo sicer čudovit razgled na otoke Susak, Vele in Male Srakane ter Unije pa tudi natrpano postane hitro. Sence prav tako ni na pretek, zato popoldne priporočava umik v zaliv Liski, ki v popoldanskem soncu postane mnogo lepši in skoraj povsem prazen. Idealen za še en skok v vodo pred odhodom domov.

Kako do plaže?


Glavno cesto proti Malem Lošinju zapustite pri Ćunskem v smeri Zračne luke Lošinj, a že po nekaj sto metrih zavijete na makadamsko pot desno, kjer boste videli tudi tablo za zaliv Liski. Po dveh minutah boste prišli do manjšega parkirišča. Od tam nadaljujete peš po glavni poti levo. Ta je enostavna in se večinoma spušča, dokler po petnajstih minutah ne pridete v zaliv Liski. Tam si lahko malce oddahnete in sprehodite skoraj do konca zaliva, kjer boste med hišicami in vrtički na levi zagledali tablo, ki usmerja proti morju. Tej poti sledite še dodatnih petnajst minut. Če ste avanturisti, boste v tem delu poti prav uživali, saj je zelo ozka in teče skozi gosto mediteransko goščavo, da se na trenutke počutite kot Indiana Jones, le da se boste namesto divjih tigrov in kač morali ogibati pajkov. Ti kot nalašč pletejo mreže ravno po sredini steze. Midva sva se jih lotila tako, da sva si dala pred glavo ležalke in rinila. Če so bili dovolj visoko, pa sva se potrudila, da sva jih pustila pri miru. 

Skriti biser med Lisko Slatino in Kurilo



Tole sva našla čisto ponesreči, ko sva hotela priti do plaže Kurile. Menda do nje poteka enostavna in lepa pot, a sva se v labirintu neoznačenih makadamskih poti izgubila, parkirala na primernem mestu in se peš odpravila v smeri morja. Iz goščave sva prišla do lepega svetilnika kakšen kilometer severno od Kurile in se odločila, da nadaljujeva proti Liski Slatini, ki je na zemljevidu izgledala čisto blizu. Mimo številne naplavljene plastike na obali sva se prebijala preko posušene morske trave in skal, dokler nisva našla večje prodnate plaže, ki nama je bila všeč. Nikjer ni bilo nikogar, dostop v morje je bil enostaven, razgled je bil lep, našla sva tudi senčko pod borovci. Še dobro, da sva imelo s seboj tudi malčko, ker že dolgo nisva tako uživala, saj sva ves dan imela celotno plažo samo zase.

Kako do plaže?


Hja, to bo pa rahlo težavno razložiti. Edini oprijemljiv nasvet je, da za razliko od plaže Zabodarski pred zračno luko Lošinj zavijete desno in se nekaj časa peljete po makadamski poti, ki se vam najbolj dopade. Od tu naprej se boste morali znajti, v pomoč pa sva vam napisala še koordinate za orientacijo.

Zabodarski



Lepa, a iz leta v leto bolj obljudena plaža z večinoma skalnato obalo, ki ima kup vmesnih pomolčkov in manjši prodnati del, kjer je lažje priti v vodo. Tudi tu je potrebno paziti na morske ježke, sicer pa je zabavno odplavati do bližnjega betonskega otočka in z njega skakati v vodo, ali pa se sončiti in opazovati otok Zabodarski, ki straži vhod v zaliv.

Kako do plaže?


Z glavne ceste proti Malem Lošinju zavijete desno pri kraju Ćunski proti Zračni luki Lošinj. Tej cesti sledite vse do letališča in tik pred ograjeno vzletno pisto zavijete levo na makadamsko pot. Pri naslednjem križišču boste našli tudi tablo, ki vas bo usmerila nekako desno in potem spet levo proti plaži Zabodarski, do katere so pa precej zdelani in ozki stezi pripeljete v nekaj minutah. Prostora za parkiranje pod borovci je dovolj.

Artatore



Plaža v zalivu Artatore je precej obljudena, saj se nahaja na obali istoimenskega počitniškega naselja. V zalivu je ponavadi zasidrano tudi lepo število jadrnic, a je plaža precej razpotegnjena, tako da ni nikoli preveč natrpana. Nanjo sva še posebej navezana, ker tukaj preživiva največ časa, kadar greva na morje - sploh Alja, ki je tukaj praktično odrasla (vsaj v poletnih mesecih). Najin najljubši je njen najzahodnejši del (Ornela), kjer lahko zgodaj zjutraj izkoristiš kristalno čisto in povsem mirno vodo, da se napolniš z energijo za nov dan, najraje pa sva pozno popoldne še zadnjič zaplavala in lovila zadnje sončne žarke ob kartanju in načrtovanju večerje. 

Kako do plaže?


Naselje Artatore se nahaja slabih deset kilometrov pred Malim Lošinjem. Z glavne ceste na označenem odcepu zavijete desno (če prihajate s severa), nato pa lahko parkirate pri igrišču in skočite v vodo že tam, ali se zapeljete še skozi naselje do centralne plaže in plaže Ornela. Parkirate lahko pod borovci, ko zmanjka prostora pa tudi na dvorišču bližnje (in zelo dobre) restavracije Janja.

Valdarke



Zaliv Valdarke je eden najbolj fotogeničnih na Lošinju in ga zlahka opaziš že z glavne ceste proti Velem Lošinju. Plaža je lahko dostopna in posledično kar natrpana, a lahko brisačo razgrneš tudi na kateri izmed skal na obrobju in najdeš svoj mir. Za tiste, ki se raje zadržujete v senčki, pa je tik ob plaži borov gozdiček. V morje se sprehodiš po drobnih kamenčkih, morje je čudovito mirno in obdano z nekaj krasnimi hišicami. Če odsupate do prvega ovinka, pa boste odkrili še en manj obljuden zalivček z lepimi plažami v zavetju oranžnih skal.

Kako do plaže?


Peljete se po glavni cesti skozi Mali Lošinj (ne zavijate proti centru) in ko pridete do krožišča, izberete izvoz za Veli Lošinj. Tedaj boste že točno nad zalivom Valdarke. Do plaže vodi neoznačen odcep na levi čez kakšnih 500 metrov. Potrebno je zaviti zelo ostro levo, zato je bolj varno, če se najprej zapeljete še malo naprej in na primernem mestu obrnete ter se vrnete nazaj, sicer boste na precej nepreglednem ovinku povsem zaprli cesto. Hitro boste prispeli do prostora za parkiranje. Če ga zmanjka, boste morali poiskati prostor v Malem Lošinju ali na katerem od parkirišč ob cesti proti Velem Lošniju ter se do plaže malo sprehoditi. Tudi sicer si lahko čez dan vzamete kakšno uro in se sprehodite po čudoviti sprehajalni poti do Velega Lošinja in naprej do Rovenske ali v nasprotni smeri po slabše urejeni, a označeni poti do Svetega Martina.

Za konec pa še zemljevid!



3 komentarji

  1. You ought to be a part of a contest for one of the finest sites
    on the net. I most certainly will recommend this site!

    OdgovoriIzbriši
  2. Živijo.
    S fantom se zanimava za bivanje na otoku Cres. Rada bi si ogledala čim več lepih plaž na otoku. Imata kakšno priporočilo, kje je najboljša lokacija za bivanje? Da je tudi v bližini kakša lepša plaža, če se ti kateri dan ne ljubi daleč peljat na plažo?

    Lep dan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, midva sva vsako poletje na vikendu v bližini mesta Mali Lošinj. Otok ni velik, tako da kjerkoli bosta, bosta imela max pol ure vožnje, lepe plažice pa se najdejo povsod. :) Če že, svetujem kakšno manjše naselje na relaciji Nerezine - Mali Lošinj. :) Lepe počitnice!

      Izbriši

Instagram

Theme by BD