Social Media

14 pešpoti v okolici Novega mesta

Sončni pomladni dnevi kar kličejo po raziskovanju neznanih poti in letošnjo pomlad sva dodobra prečesala prestolnico Dolenjske, Novo mesto, in okolico. Na kup sva zbrala nekaj izmed najinih najljubših poti, seznam pa bova sproti dopolnjevala. Vesela bova, če z nama v komentarju deliš tudi tvoje priljubljene sprehajalne in pohodniške poti!


Dolina Temenice

Dolina Temenice-Prečne in Kuzarjev Kal

Ob reki Krki se po Župančičevem sprehajališču odpraviš do Cegelnice, kjer ob obvoznici pot nadaljuješ do Prečne. Seveda pa lahko ta del preskočiš in pot začneš v Prečni. Na koncu kraja Prečna, tik pred mostičkom, za katerim se levo zavije na letališče, se desno odcepi makadamska cesta, ki vodi skozi dvorišče kmetije in se konča nekaj sto metrov kasneje ob vhodu v veliko ribogojnico. Pot je prehodna le v času obratovanja ribogojnice, zato se pred obiskom pozanimaj o odpiralnem času. Makedamska pot tik ob Temenici vodi skozi magičen gozdiček. Na krošnjah dreves se lesketajo igre svetlobe in še posebej ob pozno popoldanskem soncu se zdi, kot da si se znašel v pravljični deželi. Na koncu makedamske poti, se na desni nahajata dve jami. Po ožji gozdni potki se povzpneš na cesto, ki vodi nad kotanjico in pot nadaljuješ na Kuzarjev kal. Na koncu naselja se odpre gozd in po označeni potki nadaljuješ proti naselju Hudo. Čez čas prispeš v vaški okoliš. Skozi Gorenje in Dolenje Kamence se vrneš nazaj v Novo mesto, kjer v Bršljinu zaviješ še skozi Marof in se spuštiš nazaj na Glavni trg.
Dolžina poti: 20 km  


Vhod v jamo / Razgled s Kuzarjevega Kala / Gozdna pot proti vasi Hudo


Robkova dolina in preko Strmice nazaj

Ta je morda malo bolj skrita in sploh ne veva, kaj moraš pogooglati, da jo najdeš, ker je znana le med domačini po edini družini, ki že dolgo prebiva sredi doline ob potoku. Najlažje jo boste našli, če se peljete od Žalovič proti Koglemu nad Šmarjeto in Gorenjo vasjo ter tik pred zadnjim križiščem s kapelico in vzponom na vrh Koglega (vas se začne že malo prej) zavijete levo na makedamsko cesto pri tabli za Trebelno. Parkiraš na primernem mestu in se peš spustiš po cesti skozi eno lepših dolin na Dolenjskem, ves čas ob čudovitem potočku skozi gozd. Najlepše je spomladi, ko se zdi, da je celotna dolina prekrita s čemažem in vse močno diši! Poti sledite vse do konca, kjer se cesta spet priključi na asfaltno cesto, ki vodi naprej na Trebelno. Nazaj se lahko vrnete po isti poti, priporočava pa razglednejšo pot čez Mirno vas in naprej do Velike Strmice. Ob krasnih razgledih po okoliških gozdovih, travnikih, vinogradih, sadovnjakih ter ljubkih hišicah čas hitro mine in sredi vasi Velika Strmica je že potrebno zaviti desno navzdol po makedamski poti, ki vodi nazaj ob potok Radulja in lepo dolino, ki se kmalu priključi poti, kjer se je izlet začel. Le še nazaj v klanec je potrebno in po slabem kilometru si spet pri avtomobilu.


Če imate na voljo ves dan, se je z Velike Strmice možno spustiti naprej na Grič pri Klevevžu, si privoščiti piknik ob čudovitih klevevških toplicah, jamah ter gradu in se skozi gozdne poti ali po glavni cesti povzpeti nazaj preko Radovlje, Sele pri Zburah in Koglega do izhodišča.

Cvičkova gaz

Na Cvičkovo gaz se odpraviš z Otočca, kjer začneš pri gasilskemu domu in skozi podvoz zaviješ levo ter slediš oznakam za Stari grad in Jelše pri Otočcu. V Jelšah zaviješ v hribček proti Črešnjicam, kjer zaviješ levo in se vzpneš proti Marijini cerkvi na Trški gori. Od tam se odpre čudovit razgled na Gorjance in Novo mesto, vidiš pa tudi Kočevski rog. Pot po grebenu nadaljuješ proti gradu Hmeljnik. Od tam skozi gozdno pot prispeš na Novo Goro, greben vinske gorice Grčevje. Mimo cerkvice Svetega Jurija se spustiš do kapelice Svete Barbare, tam pa zaviješ levo na Paho in se skozi Herinjo vas spustiš nazaj na Otočec.
Dolžina poti: 15 km

Na Trško goro iz mestnega jedra

Z Glavnega trga se lahko kar peš odpraviš tudi na priljubljen novomeški vrh, Trško Goro. Raj za vinogradnike in ljubitelje rujnega je priljubljen tudi med pohodniki. Na vrh vodi več poti, ki jih lahko začneš z različnih točk ob vznožju, če pa si želiš daljšega sprehoda, pa se lahko tja odpraviš kar z mestnega jedra. Skozi Župančičevo sprehajališče na Loki greš peš do Pumpnce, od tam pa čez Bršljin proti Župnci do Ždinje vasi. Od tam se do vrha lahko povzpneš po parih precej strmih, a razglednih poteh in se držiš glavne ceste proti cerkvi Marijinega rojstva na Trški Gori. Mimo zidanic se spustiš do Bajnofa, od tam pa se skozi Ločno vrneš nazaj v mesto. Z izjemo sprehajalne poti ob Krki, pot poteka po asfaltu in je primerna tudi za kolesarski izlet (z nekaj več višinci).
Dolžina poti: 17 km (in približno 330 višinskih metrov)


Po novomeških gričih

Eden izmed ljubših sprehodov za po službi je sprehod po Novem mestu. Začneš na Glavnem trgu in se po Loki odpraviš do Pumpnce, od tam pa na Marof (kjer lahko narediš še krog po novem, zgornjem sprehajališču). Z Marofa se spustiš v Ragov Log (pri ekonomski šoli) in ob Krki nadaljuješ do Starega mostu. Tam se odpraviš levo proti Grmu in mimo Grmskega gradu odideš na pot ob Težki vodi. Čez nekaj časa prečkaš mostiček proti Košenicam in se držiš leve. Sprehod nadaljuješ ob gozdu, nato pa se po cestici k Roku spustiš proti Šmihelu, kjer po cesti nasproti cerkve odideš proti gasilskemu domu, kjer po železniški progi prečiš cesto in se povzpneš na Šipčev hrib. Mimo OŠ Drska se odpraviš proti Brodu in se pod mostom (nad katerim je Petrol) odpraviš v Portovald. Skozi gozd kmalu prideš do igrišč, od tam pa se spustiš na most čez Krko in se po Loki vrneš v mesto.

Machova pot

Machova učna pot se začne v vasi Mali Slatnik, ki je od Novega mesta oddaljena 4 km, začela pa sva pri Gostilni Štefan. Pohodniška pot vodi po ravnem in je pravi raj za ljubitelje gozdov in neokrnjene narave. Pot je v celoti markirana, tako da le slediš oznakam in uživaš ob razgledu na potok, prečkaš mostičke, opazuješ gromozanska drevesa, si privoščiš kakšno gozdno borovnico ter tu in tam srečaš kakšno živalico (na primer močerada).
Dolžina poti: 9 km

Z mesta na vas

Z mestnega jedra se skozi Ragov log podaš proti vasi Krka (mimo bara Palček). Pot nadaljuješ skozi vas in čez nekaj časa prispeš do vaškega igrišča na desni. Tam se skozi gozdiček povzpneš na cesto, ki vodi v Smolenjo vas. Od tam se po pločniku vrneš proti Cikavi, kjer za gostilno Pr' leseni žlici zaviješ na poljsko pot, slediš po Drejčetovi poti ob gozdu, potem pa po Ulici Ivana Roba prideš do Belokranjske ceste (pri Revozu) in se mimo TPV-ja vrneš v mesto.
Dolžina poti: 11 km 

Peš do Gradu Otočec

Na pot se odpraviš s parkirišča na začetku vasi Krka. Skozi vas se podaš do odcepa za Cerovce, kjer po kolovozni poti skozi polja nadaljuješ čez gozd ter kmalu prispeš na Žihovo selo. Od tam greš proti Dolenji vasi in skozi gozd na Gumberku čez nekaj časa prispeš na Grad Otočec. Ves čas hodiš ob Krki, ob poti pa se odpirajo krasni razgledi na reko in podeželje. Od Gradu se lahko po drugi strani brega povzpneš do Šenpetra, kjer prečkaš most in prideš v Dolenjo vas. Od tam pa se po isti poti vrneš do izhodišča. 
Dolžina poti: 13 km

Ob reki Krki 

Ena izmed lepših poti je tudi ta, ki vzdolž Krke vodi vse do Češče vasi. S sprehodom pričnemo na Župančičevem sprehajališču na Loki in pot ob reki nadaljujemo levo od Pumpnce, zadaj za tovarno Ursa, po poti za Groblje do Češče vasi, kjer delček poti prehodimo ob cesti. Mimo Podbreznika se skozi Cegelnico vrnemo nazaj na Župančičevo sprehajališče in pot končamo, kjer smo pričeli. Če vprašate naju, je poleg Župančičevega sprehajališča najlepši del poti skozi polja na Grobljah, kjer se na eni strani odpira pogled na Krko, na drugi pa na gozd. Celoten krog pa je super tudi za družinsko kolesarjenje - v tem primeru lahko pot podaljšate do Straže, Dolenjskih toplic, Soteske ali pa še dlje.


Mestni gozdovi

Eden izmed krajših, a nadvse prijetnih sprehodov (predvsem za odklop po službi), je skozi mestna gozdička. Na koncu mostu, ki pelje na Glavni trg, zaviješ levo in se skozi Ragov Log podaš do Ulice talcev, kjer mimo Ekonomske šole prečkaš cesto in se povzpneš na Marof. Od tam se spustiš na Župančičevo sprehajališče ob Krki ter se pri Gostišču Loka po mostu odpraviš proti Portovaldu. Po gozdu vodi precej potk, tako da odkrij svojo najljubšo in uživaj v naravi!


Pogled na staro mestno jedro / Pot skozi Ragov log / Ragovski most

Trdinov vrh in Miklavž na Gorjancih

Ena izmed priljubljenih pohodniških destinacij med Novomeščani so vsekakor Gorjanci! Z vasi Gabrje vodi dobro markirana planinska pot, ki ji sledimo do Planinskega doma na Gospodični, od tam naprej pa lahko pot nadaljujemo proti Trdinovem vrhu. Tam se ob lepem vremenu odpre razgled vse do Julijskih in Kamniško Savinjskih Alp. Z vrha lahko po grebenu pot nadaljujemo do Miklavža, kjer se pri cerkvici nahaja leseno vzletišče s krasnim razgledom na Šentjernejsko polje. Nazaj do Gospodične se vrneš po makedamski poti, od tam pa po označeni pohodniški poti nazaj do izhodišča.
Dolžina poti: 14 km in približno 800 višinskih metrov


Sveti Peter

Gre za 888 metrov visoki vrh (najvišji v Suhi Krajini) v pogorju Kočevskega Roga in če pričneš s pohodom le malo nad dolino Krke, v Podgozdu nad Dvorom. Izhodišča ni težko najti, saj je dobro označeno in se začne na koncu vasi Podgozd. Čez manjši travnik resnično takoj prideš v gozd, kjer se začne nepopustljivo strma pot, ki je urejena tudi kot križev pot, vse do vrha. Postaj križevega pota je 14 in so priročna podlaga za računanje, koliko je še do vrha, sicer pa je pot vseskozi dobro označena in prav do konca poteka skozi gozd. Na vrhu se odpre krasen razgled na dolino reke Krke vse do Novega mesta, ob lepem vremenu pa pogled seže vse do Julijskih Alp.
Dolžina poti: 8 km in približno 700 višinskih metrov


Ljuben

Na Ljuben se lahko podaš z različnih koncev, ena izmed lepših poti pa je zagotovo z Birčne vasi mimo vasi Petane pa skozi gozd do vrha in po grebenu do cerkvice. Od tam pa po drugi strani pobočja nazaj po označeni poti do izhodišča.
Dolžina poti: 10.5 km in približno 400 višinskih metrov

Javorovica nad Šentjernejem

Na Javorovico se odpraviš s Pleterja pri Šentjerneju. Ob obzidju samostana se po gozdni poti mimo naselja Apnenik povzpneš do Javorovice, kjer se odpre čudovit razgled na Šentjernejsko polje. Do izhodišča se lahko vrneš po asfaltirani cesti mimo zidanic ali pa po isti poti. Na vrh pa se lahko povzpneš tudi s kolesom, a le če imaš rad klance!

1 komentar

  1. Škoda, da sem iz mesta pa za polovico poti sploh nisem vedela, hvala za tole in ja, bo treba na potep.

    OdgovoriIzbriši

Instagram

Theme by BD