Social Media

Odkrivanje skritih in malo manj skritih kotičkov otoka Murter

Murter je eden manjših otokov na Hrvaškem in tako blizu celini, da večina ne pomisli nanj, ko je govora o hrvaških otokih. Še najbolj je znan kot glavno izhodišče za Nacionalni park Kornati (torej otok, ki je znan po drugih otokih). Po pravici povedano, ga najbrž še lep čas ne bi obiskala, če naju ne bi tja povabila lastnika Bella Homes. In kako zelo vesela sva, da sva ga obiskala!


Vstopna točka na otok je kraj Tisno, ki je razdeljen na del na celini in na del na otoku Murter, z enega na drugega (in s tem tudi s celine na otok) pa vodi dvižni most. Cesta iz Tisnega se rahlo vzpne in na drugi strani spusti v naslednje večje naselje Jezera, nakar se edina glavna cesta na otoku vije navzgor in spet navzdol in po zgolj nekaj kilometrih prispe v mesto Murter in sosednjo Betino, kjer se počasi otok že konča. Tako je, celoten otok v dolžino meri zgolj enajst kilometrov in dva v širino! In zgolj kot zanimivost, celotna obala otoka je dolga ravno toliko, kot slovenska obala - 42 km. 

A tisto, kar naju je najbolj presenetilo, je dejstvo, da je na tako majhnem otoku možno početi in odkriti tako veliko prelepih stvari. In po drugi strani, je zanimivosti in aktivnosti ravno prav, da lahko v tednu dni odkriješ prav vse, brez hitenja in z veliko uživanja. Ker malo počitka nikomur ne škodi (in ker je v poletni vročini presneto težko biti aktiven ves dan) in ker na morje vendarle pridemo uživat in ne hitet.

Naselja na otoku


Tisno

Tisno je čudovito naselje s številnimi plažami ob murterskem kanalu in kar nekaj lepimi kampi, v enem izmed katerih sva tudi prebivala v povsem novi mobilni hišici Bella Homes. Če odmislimo prometni most, ki vodi na otok, je preostanek naselja lepo odmaknjen in gotovo spada med najmirnejše dele otoka. Tudi zato se nama je zdel idealen kraj za večerni odmik od vsega in jutranjo kavico na terasi ob zvoku ptic in res prav ničesar drugega.


Pogled na Tisno z otoka Murter

Jezera

Jezera so od Tisnega oddaljena minuto z avtom, a veliko bolj priporočava jutranji sprehod ob čudoviti obalni sprehajalni poti pod borovci, ki vas v marino v središču kraja pripelje v približno 15 minutah. Jezera so še bolj odmaknjena od preostalega sveta in gotovo še eno odlično izhodišče za raziskovanje otoka.


Betina

Betina naju je popolnoma presenetila z lepoto in šarmom pristnega primorskega mesteca, morda še bolj kot Murter. Staro mestno jedro je čudovito obnovljeno in vodi do cerkvice z lepim razgledom na hiše spodaj. Še najbolj pa je Betina znana po svoji dolgi tradiciji izdelave lesenih ladjic v svoji mali ladjedelnici. V kraju je tudi temu posvečeni muzej.


Murter


Murter je glavno mesto na otoku, ki se razprostira od zaliva in po vzpetini vse do razgledne ploščadi s cerkvico Sv. Roka na vrhu. V zalivu je obsežna marina, kjer pa vseeno prevladujejo manjše ladjice in čolni. Nasploh je lepo, da na otoku ni premočnega ladijskega prometa. Polno je malih pomolov, ki se nadaljujejo v stare kamnite obalne hišice, med katerimi je danes ogromno malih trgovinic, gostiln in restavracij. Središče dogajanja je manjši trg z lokali vse naokrog in je najboljše mesto, da si naročite kepico sladoleda in na kateri izmed klopc opazujete mimoidoči direndaj. Tukaj je tudi glavno izhodišče za vse turistične ladjice, ki potujejo na dnevne izlete na Kornate. Najin najljubši večer v Murterju pa je bil gotovo tisti z večerjo v gostilni Mareta na terasi nad pomoli s čudovitim pogledom na zahajajoče sonce in nadvse okusnimi frigani lignji na krožniki. Uf, še bova nazaj!


Najlepši razgledniki na otoku


Otok je res majhen, a zelo razgiban, tako da ponuja kar nekaj krasnih razglednikov. Skoraj vsak griček ponuja razgled vsaj na bližnji zaliv ali mestece, v največ primerih pa na vedno nov niz malih otočkov v bližini, celino ali vse do Kornatov na drugi strani. Dodaten bonus je, da je velika večina lahko dostopnih, nekateri celo z avtomobilom.


Sončni zahod z vrha Raduča 

Raduč

Najveličastnejši razgled na vse strani otoka, predvsem pa na Betino, Murter in neštete otoke, vključno s celotno verigo Kornatov ponuja najvišji vrh na otoku, Raduč. Visok je 125 metrov, nanj pa vodi makadamska cesta, ki se odcepi takoj na začetku mesta Murter. Ker je tako lahko dostopen, sva ga obiskala zvečer in zjutraj. Seveda je bilo najbolj čarobno ob sončnem zahodu, a so bile barve in vidljivost najlepši ob jutranjem soncu, tako da močno priporočava obisk vsaj dvakrat.


Vrh Gradine

Ta vrh se nahaja na polotoku med Murterjem in Betino, nanj pa vodi pešpot, ki vzame približno 15 minut. Z vrha se odpre krasen razgled na Betino in Murter, predvsem pa na več kot ducat otokov v murterskem zalivu, ki se jih tukaj vidi zares od blizu. 

Sveti Roko

Še eden sijajen razglednik na Murter in Betino je s ploščadi pri cerkvi Sv. Roka, do katere se lahko pripeljete z avtomobilom. Ozka asfaltirana cesta se odcepi kilometer pred mestom Murter. Do cerkvice pa vodijo tudi dolge stopnice iz Murterja spodaj. Morda gre dejansko za bolj poduhovljen kraj od ostalih, a dejstvo je, da pri cerkvi naenkrat zrah postane bolj svež in hrup prometa z bližnje glavne ceste skorajda povsem potihne. Morda je pa le razgled tako super, da pozabiš na vse ostalo. Vsekakor obvezen obisk!


Razgleda na zaliv Kosirina

Na zaliv Kosirina in otočke v njegovi bližini ter Kornate v ozadju se odkrije krasen razgled z dveh nasproti ležečih si točk. Na prvo se je najlepše podati peš ali z gorskim kolesom, a se da tudi z avtomobilom po označeni makadamski cesti, ki se od glavne odcepi sredi ostrega ovinka takoj ob izhodu iz mesta Murter (točka je označena tudi na Google maps). Druga nima posebnega mesta, a se ponuja sama od sebe na polovici otoka. Težko je razložiti, a na poti iz Tisnega proti Murterju se vam bo pogled odprl že s ceste in ko opazite zadosti prostora ob cesti, preprosto ustavite in skočite poslikat.

Pudarica

Pudarica je ime, ki so ga domačini nadeli pravi mali piramidi, katere izvor je še danes nedorečen. Po prvi teoriji naj bi šlo za enega izmed mnogih grobov veljakov ilirskih plemen, po drugi naj bi šlo za stražarnico prebivalcev, ki so tu prebivali pred prihodom Slovanov. V vsakem primeru gre za pravo posebnost in za sijajen razglednik nazaj na Jezera in navzdol na Uvalo Sv. Nikola ter Kornate. Do nje se je najlepše vzpeti z gorskim kolesom, po makadamski cesti pa je mogoče tja priti tudi z avtomobilom.


Najlepše plaže na Otoku Murter

Pri plažah Murter zares zasije v najlepši luči. Ker je zelo malo razvitih naselij in ladijskega prometa, je velika večina obale primerna za kopanje in skorajda kjerkoli se lahko ustavite in skočite v vodo. Plaže si sledijo skorajda ena za drugo in so vseh vrst, vsem pa je skupno to, da so čudovite in imajo kristallno čisto vodo. Veliko je skalnatih z vodo modro-zelene barve, nekaj je prodnatih, nekaj pa celo z mivko in vodo najlepše kristalno-modre barve. Res rajsko! Takšni sta recimo najpopularnejši plaži na otoku nasploh, plaža Podvrške in plaža Slanica. Obiska pa so vredne še mnoge druge, tako da sva pripravila kar posebno objavo z opisi najinih najljubših plaž na otoku Murter.


Kolesarske in pešpoti na Otoku Murter

Jutra in pozni popoldnevi so zaradi nižjih temperatur in lepše svetlobe idealni za pohajkovanje in kolesarjenje po otoku in tudi tukaj je možnosti kar nekaj. Domačini so precej dobro označili kolesarske poti, ki so primerne predvsem za gorska kolesa, in se umaknejo glavni prometni cesti ter vodijo čez drn in strn mimo krasnih razglednikov in ob obali. Midva sva jih kombinirala po svoje ter na kolesih raziskala praktično vsak kotiček na otoku in enoglasno potrjujeva, da je gorsko kolo idealen način za odkrivanje otoka na svežem zraku in v svojem ritmu.


Najprijaznejša je gotovo pot po obali od Tisna do Betine po stari cesti, kjer se pelješ mimo številnih plaž in kampov z vedno lepimi pogledi na kopno nasproti murterskega kanala. Lepo se je bilo peljati tudi od uvale do uvale na južni strani otoka, a zaradi težkega terena ponekod direktna pot med uvalama ni mogoča, tako da se je potrebno vedno znova vračati proti središču otoka in spet nazaj. Krasna je tudi pot po grebenu med uvalo Čigrađa in uvalo Kosirina (kolesarska pot 216). Podobno razgledne pa so tudi makadamske poti med Jezeri in uvalami na jugu otoka s sijajnim razglednikom na Pudarici.  Še več idej za kolesarke podvige na otoku Murter pa najdete tu. Vse kolesarske poti so seveda primerne tudi za pohodnike in sprehajalce, najlepša pa je gotovo urejena pešpot od cerkve Sv. Andrije v Tisnu do marine Jezera ob obali v zavetju borovcev. Gotovo najlepši možni jutranji sprehod na otoku. 

Izleti v okolici Otoka Murter

Če ste zelo aktivni, boste celoten otok "obdelali" v nekaj dneh in lahko se zgodi, da si boste želeli še več doživetij. Murter se k sreči nahaja sredi izjemno zanimive regije, ki ponuja celo vrsto aktivnosti in znamenitosti. 

Celodnevni izlet na Kornate

Glavna atrakcija v okolici Murterja je gotovo NP Kornati, kamor dnevno plujejo turistične ladjice, tja pa se lahko odpravite tudi v lastni režiji z najemom čolna. Turistični aranžmaji ponavadi trajajo ves dan in vključujejo več postankov na različnih otokih v nacionalnem parku z možnostjo kopanja, in pohodništva, vedno pa je vključeno tudi kosilo. Midva sva v teh posebnih virusnih časih ogled izpustila, ker so močno omejili število potnikov in so vstopnice razprodali že nekaj časa vnaprej. Je pa obisk Kornatov gotovo na najinem seznamu.

Sprehod skozi Tribunj in Vodice

V neposredni bližini se nahaja tudi simpatično malo mestece Tribunj, katerega staro jedro leži na majhnem otočku, ki ga s preostankom naselja povezuje kamniti most. Ogledate si ga lahko v nekaj minutah, še bolje pa si je ogled popestriti s sladoledom ali večerjo v eni izmed restavracij ob vodi.  Še nekaj kilometrov naprej pa prispete v eno izmed party prestolnic hrvaške obale, Vodice. Zaradi posebnega časa, v katerem sva jih obiskala, je bila party scena precej žalostna, a je bila riva s starim jedrom vseeno najbolj živahen kraj v regiji in je gotovo pravi cilj za tiste, ki so vam mala primorska naselja pretiha in dolgočasna.


Odkrivanje starega mestnega jedra Šibenika

Glavno mesto regije je Šibenik, katerega staro mestno jedro z obzidjem, katedralo in gradovi je pod UNESCO-vo zaščito in je res vredno ogleda, če ste že v teh krajih. Naju so ozke stare ulice z visokimi kamnitimi hišami in mogočno katedralo popolnoma očarale. Med sprehajanjem sva se počutila, kot bi potovala skozi čas ali Dubrovnik ali Benetke (ali snemalni set v Igri prestolov). Tudi ob večerih, ko zaživi še riva s številnimi prijetnimi lokali, je Šibenik krasen. Če imate več časa, pa se lahko sprehodite tudi po urejeni pešpoti ob obali do trdnjave Sv. Nikole, ki sva si jo tudi midva pustila za naslednjič.



Obisk Nacionalnega parka Krka

Še malo bolj stran, a prav nič daleč, pa se nahaja še drugi veličastni nacionalni park, ki zaobjema najbolj zanimiv del toka hrvaške reke Krke, ki na svoji poti ustvarja številna jezera, brzice in mogočne slapove, ob vznožju katerih se lahko tudi kopate. Sicer pa je park tako poznan, da ga ne bova posebej predstavljala. Raje pustiva fotografijam, da vas prepričajo, če slučajno že tako in tako ne nameravate tja.


V sodelovanju z Bella Homes Tisno

1 komentar

  1. Uspela sta, da sem se ponovno zaljubila v moj otok. :)

    OdgovoriIzbriši

Instagram

Theme by BD