Social Media

11 sobnih rastlin, ki jih lahko enostavno razmnožuješ v vodi

Za vse tiste, ki še niste začeli z razmnoževanjem sobnih rastlin in pa tiste, ki bi radi začeli, pa vas je strah in ne upate. Zares je povsem preprosto! Pripravila sem en seznamčič za razmnoževanje v vodi, kjer (če mene vprašaš) res ne more it nič narobe. Morda se bodo zdeli spodnji opisi Odrežeš list in postaviš v vodo ali pa Odrežeš steblo in postaviš v vodo kot ponavljanke sestavljanke ampak v resnici pri nekaterih rastlinah res ni potrebno storiti več kot le to. Vsem pa je skupno, da potrebujejo dovolj svetlobe in prozorne stekleničke!


1 / Fiddle leaf tree ali Ficus lyrata



Steblo odrežeš približno deset centimetrov pod listom in ga postaviš v vodo.

2 / Pilea Peperomia



List odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

3 / Taščin jezik ali Sansevieria trifasciata



List odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

4 / Peperomia Caperata



List odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

5 / Okroglolistna tolstolistnica ali Crassula ovata



Steblo odrežeš pri dnu in ga postaviš v vodo.

6 / Monstera Deliciosa



Monstero Delicioso odrežeš tako, da je na steblu prisoten del zračne korenine, četudi je dolg le nekaj milimetrov. Iz njega se potem razvijejo tiste taprave korenine - ko so dolge približno deset centimetrov, je čas, da rastlino presadiš v zemljo.


7 / Monstera adansoni



Enako kot pri Monsteri Deliciosi, Monstero Adansoni odrežeš tako, da je na steblu prisoten del zračne korenine iz katere se kasneje razvije koreninski sistem.


8 / Monstera Variegata


Monstera Variegata (v modri vazici) prav tako kot zgornji sestrični Monsteri za razvoj koreninskega sistema na steblu potrebuje del zračne korenine. Odrežeš centimeter nižje in daš v vodo.

9 / Zamija ali Zamioculas



Pri Zamiji odrežeš steblo s približno šestimi lističi. Nato spodnje tri listke odtrgaš stran, se pravi ostanejo samo zgornji trije, postaviš v vodo in čakaš.

10 / Tradescantia Zebrina



Če vprašaš mene je Tradescantia Zebrina najenostavnejša rastlina za razmnoževanje pa še zelo zelo hitro se razrašča. Preprosto odrežeš steblo in ga postaviš v vodo. Prve koreninice poženejo že po nekaj dneh!

11 / Pothos



Steblo odrežeš tako, da je pod zadnjim lističem prisoten del zračne korenine in postaviš v vodo.


Koliko časa čakaš na razvoj korenin, je odvisno od rastline. Ponavadi traja kakšen mesec ali dva, da so korenine dovolj velike za presaditev v zemljo. Pomembno je, da ne obupaš! Rastline te bodo vsekakor naučile potrpežljivosti. Pa dolžina korenin? Kdaj presadimo rastline v zemljo? Pri tistih malih, ki korenine poženejo iz stebla z enim listkom (recimo pileja), je dovolj že kakih pet centimetrov. Pri tistih večjih (recimo monstere) pa je fino, da ima najmanj deset centimetrov dolgo in čim bolj razvejano korenino.  Raje pusti dlje v vodi, kot da prehitro posadiš. In ko rastlino posadiš v zemljo, pazi, da ne zaliješ preveč, da se navadi na novo okolje. In nikar ne uporabljaj gnojila vsaj prvi mesec.

Tako. To so moji nasveti. Nestrokovni, ampak posledica opazovanja in lastnih izkušenj. Upam, da pridejo prav!

Če sem na kaj pozabila, me prosim spomni. Če imaš kakšno vprašanje, me vprašaj v komentarju. Če pa sem pozabila še kakšno sobno rastlino, ki jo je enostavno razmnoževati, mi jo prosim sporoči!

6 komentarjev

  1. Hvalaaa!
    Tudi moji fittonia in rhipsalis cassutha sta naredili zeloo hitro koreninice..:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Moja Fittonia tudi, ampak je potem nisem uspela obdržat pri življenju po presaditvi v zemljo :( Rhipsalis imam pa še v vodi, držim pesti!

      Izbriši
  2. Za crassulo in ostale sukulente jaz samo odlomljene listke polozim zraven katerekoli rastline na zemljo. Koreninice pozenejo ze v kakih treh tednih, prve listke po mesecu dni.

    Zebrina pa od jutra do vecera v vodi ze kaze koreninice. Neverjetno.

    OdgovoriIzbriši
  3. hej, zanima me, če mogoče prodajaš podtaknjence Monstere Variegata, ker je pri nas v vrtnih centrih še nisem zasledila :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Alja, morda kak nasvet v kaksno zemljo naj dam ukoreninjene vejice string of hearts? Zelo odcedno (zemlja s perlitom in šoto) ali bolj "težko"?


    String of pearls & tears mi zelo lepo rastejo, str. of hearts pa mi samo stagnira, stara pol leta (v nasem domu). Nazadnje sem jo konkretno porezala, vejice dala v vazo in koreninice so odgnale kot nore.

    OdgovoriIzbriši

Instagram

Theme by BD